Відео, що шириться мережею, відредаговане – зловмисники наклали на відео сфабриковану аудіодоріжку, в якій військові ЦАХАЛ англійською мовою нібито дякують Україні за FPV-дрони. В оригінальному відео військові розмовляють івритом і французькою мовою, вони дякують доброчинцям за гуманітарну допомогу, але дрони та Україну у своїй промові вони не згадують.

У мережі поширюється інформація про те, що український уряд нібито надає Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) FPV-дрони та гуманітарну допомогу. У десятисекундному відеоролику чоловік у військовій формі англійською мовою дякує Україні за відправлення їм «тисячі FPV-дронів». Свої слова він закінчує привітанням «Слава Україні!».

Російські пабліки, які першими поширили це відео, пишуть, що українці вважають такі дії уряду «продажем інтересів країни». 

Скриншот – t.me/denazi_UA

Форма на чоловіках справді дуже схожа на ту, яку носять солдати ЦАХАЛ. Також за чоловіками можна побачити флагштоки – кольори на деяких прапорах ідентичні кольорам прапора Ізраїлю. 

За допомогою зворотного пошуку зображення в Google нам вдалося знайти оригінальний відеоролик. Він був опублікований у жовтні 2023 року на Facebook-сторінці благодійної організації «A warm home for every soldier». В описі відео вказано, що пожертвування доходять до солдатів ЦАХАЛу як на південному кордоні, так і на північному кордоні країни, а також залишено посилання на збір пожертв.

Скриншот – facebook.com

Військовослужбовець на відео не дякує Україні за FPV-дрони. Зловмисники свідомо відредагували відео, наклавши на відеоряд сфабриковану аудіодоріжку.  

Оригінальне відео триває 33 секунди. На початку відео третій зліва чоловік на івриті дякує за гуманітарну допомогу – саме цей уривок відео і був використаний для створення фейку. Після чого другий чоловік ліворуч також висловлює подяку, але вже французькою – це дозволяє припустити, що гуманітарна допомога була отримана із Франції. 

Слід також наголосити, що чоловіки на відео взагалі не згадують про FPV-дрони, і тим більше українські. Найімовірніше, на відео – саме гуманітарна допомога, оскільки організація «A warm home for every soldier» не займається закупівлями військового озброєння.

Раніше StopFake спростовував неправдиву інформацію про те, що військовослужбовців ЗСУ за допомогою реклами в YouTube вербують до ЦАХАЛу.