Як повідомили у коментарі для StopFake у рекламному агентстві, такий білборд справді був замовлений нібито від імені ЗСУ і ТЦК, але щойно з’ясувалося, що це – обман, було розпочато слідство, а дані про замовників передано до СБУ. Офіційна інформаційна кампанія від Міноборони України «Оновлюй дані в ТЦК» має зовсім інший вигляд і використовує інший хештег.

Російські ЗМІ та користувачі соцмереж поширюють публікацію з фотографією плаката, на якому зображено 14-ту добровольчу дивізію військ СС «Галичина» з підписом «Вчора вони, сьогодні ти». Плакат нібито закликає українців оновлювати свої дані в ТЦК.

«Глибоко символічно, що нинішні бандерівські чудовиська проводять зв’язок із гітлерівськими нацистами-чудовиськами і мають намір робити все, як вони. Значить, і закінчать свої дні вони приблизно так само», – заявляє агітпроп.

Скриншот – kp.ru
Скриншот – vk.com

Журналісти StopFake геолокували місце, де було знято поширюване відео (під Львовом), і звернулися за коментарем до компанії, яка розміщує за цією адресою білборди. У рекламному агентстві відповіли, що до них дійсно звернулися замовники, назвавшись «співробітниками ТЦК» Сухопутних військ. Але тільки-но стало відомо, що ця інформація не відповідає дійсності, білборд зафонували, а всю інформацію про замовлення передали до Служби безпеки України.

Колаж – надані рекламним агентством для StopFake скрини листів «замовників»

На запит StopFake у Львівській обласній військовій адміністрації відповіли, що такої інформаційної кампанії ніхто не замовляв.

Крім того, офіційна інформаційна кампанія «Оновлюй дані у ТЦК», яку презентувало Міністерство оборони України, має зовсім інший вигляд, і в ній військові з різних бойових підрозділів чесно зізнаються, що вони також бояться, але долають свій страх. Ніякі посилання до історичних подій в цій кампанії не використовуються.

Скриншот – loda.gov.ua

Російська пропаганда активно використовує тему дивізії СС «Галичина» у своїй інформаційній війні, маніпулюючи історичними фактами для досягнення своїх цілей.

Важливо зауважити, що Нюрнберзький трибунал не засудив дивізію Ваффен СС «Галичина»; крім того, комісія Дешена, створена урядом Канади на вимогу Центру Візенталя у 1985 році, жодного з учасників цієї дивізії не визнала винним у скоєнні військових злочинів у роки Другої світової війни. Також символіка дивізії СС «Галичина» не є нацистською. Це, зокрема, у вересні 2020 року ухвалив шостий апеляційний адміністративний суд у Києві. Ще у 2017 році журналіст проросійського сайту Страна.UA звернувся до Інституту національної пам’яті (УІНП) за роз’ясненням: чи підпадає символіка дивізії «Галичина» під заборону згідно з вимогами Закону 317. Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1-ї згаданого Закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, у ньому немає згадування символіки «Галичини», тому вона не є нацистською і забороненою в Україні.

Раніше StopFake спростовував також інші схожі фейки про те, що «Укрпошта» нібито випустила марки на честь дивізії СС «Галичина» в дні пам’яті жертв Голокосту, що використання символіки дивізії «Галичина» українськими військовими нібито є доказом популярності фашизму і нацизму в Україні.