Фото, що розповсюджується агітпропом, не має жодного стосунку до російсько-української війни. На знімку зображено труни з тілами американських військових, які загинули в авіакатастрофі у Кувейті ще 2005 року.

Російський агітпроп не полишає спроб знайти сліди кадрових іноземних військових, які загинули на війні в Україні. Цього разу користувачі соціальних мереж та кремлівські Telegram – канали почали розповсюджувати фотографію трун з тілами американських військових перед відправленням додому, до США. Повідомляється, що фото нібито було зроблено у прикордонному з Україною польському місті Жешув у червні 2024 року.

«Відпустка закінчилася, і ковбої поїхали додому. Жешув, Польща, вчора …», — описують користувачі фотографію, додаючи зображення російського прапора, що натякає на причину смерті військових.

Скриншот — facebook.com

Після розповсюдження такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді на фотографії зображено Жешув та процес відправлення трун із тілами загиблих на війні в Україні американських військових. Як виявилося, оприлюднена фотографія не має жодного стосунку до війни Росії проти України.

Пошук зображення за допомогою ресурсу TinEye показав, що зазначене фото з’явилося не в червні 2024 року, як стверджує агітпроп, а набагато раніше. Інструмент фіксує, що зображення активно використовується різними сайтами ще з 2008 року.

Скриншот сайту TinEye

За допомогою зворотного пошуку зображень у Google StopFake вдалося визначити точніший час і місце зйомки, а також справжній опис зображеного кадру. Пошуковик знайшов цю фотографію на сайті ліцензованих стокових фотографій агентства Getty Images. В описі до неї йдеться, що її було зроблено в Німеччині ще 2005 року, а в трунах – тіла американських військових, які загинули в авіакатастрофі в Кувейті, а не в російсько-українській війні.

«Труни з останками членів екіпажу, чий вертоліт Black Hawk розбився під час нічного тренувального завдання в Кувейті», – йдеться в описі.

Скриншот сайту Getty Images

Це не перший випадок, коли російська пропаганда намагається видати старі фотографії із трунами іноземних військових за свіжі та пов’язати їх із Україною. Раніше StopFake писав про те, як агітпроп зі схожою метою використав старе фото трун з тілами британських військових, які загинули в Афганістані.