Агітпроп вкотре зманіпулював словами генсека НАТО, спотворивши контекст сказаного. Насправді Єнс Столтенберг говорив про відсутність чітких часових рамок вступу України до НАТО, і що наразі важливішою є підтримка України у війні з Росією. Що ж до Китаю, то Столтенберг назвав країну «головним посібником війни Росії в Україні», а не організатором. 

Кремлівські ЗМІ напередодні саміту НАТО у Вашингтоні поширюють низку дезінформаційних наративів щодо перспектив вступу України до альянсу. Так, частина російських ЗМІ опублікувала заяви генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який нібито сказав, що «ніхто не давав гарантій вступу України до НАТО». Також генсек буцімто назвав Китай «головним організатором» війни Росії в Україні. 

Скриншот – tass.ru
Скриншот – gazeta.ru
Скриншот – t.me

Кремлівський агітпроп активно протидіє євроатлантичній інтеграції України, розповсюджуючи дезінформаційні наративи про вступ України до НАТО. Заявами про те, що Україну ніколи не приймуть до Альянсу, агітпроп з одного боку намагається демотивувати українців, посіявши сумнів щодо перспектив членства країни в НАТО, а з іншого боку — так Росія намагається підірвати підтримку України Заходом та чинити тиск на процес ухвалення рішень в Альянсі. 

Наведені цитати є  черговою маніпуляцією Росії заявами Єнса Столтенберга з його інтерв’ю американському телеканалу СBS 7 липня 2024 року, напередодні саміту НАТО у Вашингтоні.

Щодо звинувачень у нібито відсутності обіцянок прийняти Україну в Альянс, то тут важливе розуміння контексту: Столтенберг насправді відповідав на запитання «Чому такий довгий термін для вступу України, ви говорили про 10-річний період, чому саме 10 років, а не один-два-три роки, адже вони зіткнулися з війною?»

На це генсек відповів таке: 

«Ну, ніхто не говорив про 10 років, але очевидно, що це дуже серйозне питання для України. Тому що Україна зараз перебуває у стані війни. Україна зазнала нападу з боку Росії. Тому найважливіше, що ми маємо зробити, це посилити нашу підтримку України, щоб забезпечити її перемогу. Це попередня умова для будь-якого майбутнього членства України».

Тобто Столтенберг нічого не говорив про відсутність гарантій вступу до НАТО для України, твердження було вигадане пропагандистами. 

Скриншот – транскрипція програми Face the Nation, cbsnews.com

Із цього ж інтерв’ю Столтентерга телеканалу CBS агітпроп почав поширювати ще одну цитату, спотворивши слова генсека — нібито той назвав Китай «організатором війни Росії в Україні», і підтвердив своїми словами, що це Захід бореться з Росією, а не Україна. 

Насправді ведучий запитав, що оскільки до саміту приєднаються Австралія, Нова Зеландія, Японія та Південна Корея, чи не є це спробою «виробити стратегію для Китаю, поки Китай співпрацює з Росією у війні з Україною»? На що Єнс Столтенберг відповів таке: 

«Так, справді, тому що війна в Україні демонструє, наскільки тісно пов’язані між собою Росія та Китай, Північна Корея та Іран. Китай є головним посібником російської військової агресії проти України. Президент Сі та президент Путін — усі вони хочуть, щоб НАТО, Сполучені Штати зазнали поразки в Україні, і якщо Путін переможе в Україні, це не лише додасть сил президенту Путіну, а й президенту Сі, як сказав японський прем’єр-міністр, те, що відбувається в Україні сьогодні, може відбутися в Азії завтра. Отже, це показує, що НАТО важливе для Сполучених Штатів також щодо Китаю, Сполучені Штати є великою країною. Але в НАТО у вас є те, чого немає в жодної іншої великої держави, а це понад 30 друзів та союзників. На Сполучені Штати припадає 25% світового ВВП. Разом із союзниками по НАТО союзників удвічі більше, 50% світової економічної та військової могутності. Тому Сполучені Штати сильніші й у протистоянні Китаю разом із НАТО».

Скриншот – транскрипція програми Face the Nation, cbsnews.com

Отже, генсек НАТО не називав Китай «головним організатором війни Росії в Україні», він використав слово enabler — тобто той, хто підтримує, допомагає Росії у її агресії в Україні. 

Раніше StopFake спростовував також інші фейки, пов’язані з НАТО і висловлюваннями генсека альянсу Єнса Столтенберга щодо України.