Іноземці та іноземні компанії, як і раніше, не можуть купувати або іншим шляхом отримувати у власність землі сільськогосподарського призначення. Якщо іноземець набуде землю у спадок, то вона має бути відчужена протягом року.

«Європейці скупили на заході України більше територій, ніж ЗС РФ звільнили на сході», – таку заяву зробив депутат Європарламенту від Ірландії Мік Воллес.

Політик звинуватив Захід у «перетворенні України на колонію», заявивши, що однією з умов кредиту Міжнародного Валютного Фонду для України у 2021 році була реформа земельного законодавства, а саме зняття обмежень на купівлю іноземцями землі сільськогосподарського призначення.

«На той момент іноземці не могли купувати там землю, але це обмеження зняли і великі закордонні корпорації з Європи та Америки отримали можливість скуповувати лоти по 25 тисяч акрів за раз. Це 10 тисяч гектарів», – заявив Воллес.

Скриншот – facebook.com

Ця заява не відповідає дійсності. Пояснюємо, чому. 

31 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення», що фактично дало початок запуску ринку землі в Україні. Реалізація відкриття ринку землі відбувається у два етапи: перший етап – з 1 липня 2021 року землі сільськогосподарського призначення зможуть придбати лише фізичні особи, які є громадянами України; другий етап – з 1 січня 2024 року, крім фізичних осіб, право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть набувати і юридичні особи. При цьому максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством, – 10 тис. га.

Втім, іноземці та іноземні компанії, як і раніше, не можуть купувати чи іншим шляхом отримувати у власність землі сільськогосподарського призначення. Окрім цього, українські агрохолдинги, які мають іноземних бенефіціарів, також не мають доступу до українського ринку землі.

Старший юрист юридичної фірми Integrites Сергій Даців у своєму блозі на сайті Економічної Правди пише, що скасування цього обмеження може бути предметом розгляду виключно всеукраїнського референдуму. Однак в умовах воєнного часу вкрай малоймовірно, що такий референдум може відбутися в найближчому майбутньому. 

Єдиною підставою, за якою громадяни іноземних держав можуть набувати права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, є успадкування. Однак і в цьому випадку згідно з ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України  іноземці та особи без громадянства зобов’язані відчужувати (продати, обміняти або подарувати) такі земельні ділянки протягом року з дня їхнього отримання у спадок.

Раніше заступник міністра агрополітики та продовольства з питань цифрового розвитку Денис Башлик заявляв, що в Україні за два роки існування ринку землі з 1 липня 2021 року по 1 липня 2023 року було продано 1% земель сільськогосподарського призначення, які раніше перебували під мораторієм на продаж. За даними Державної служби України з геодезії, картографії та кадастру, станом на травень 2024 року за весь час функціонування земельного ринку було продано 307 966 земельних ділянок загальною площею 677 982 га. Найбільше землі було продано у Дніпропетровській, Харківській, Полтавській та Кіровоградській областях. 

Скриншот – land.gov.ua

Раніше журналісти StopFake спростовували дезінформацію про те, що поляки нібито вивозять український чорнозем із Херсонської області.