Paylaşılan görüntülerin düşürüldüğü iddia edilen Ukrayna askeri helikopteriyle hiçbir ilgisi yoktur. Ajitprop, 2020 yılında isyancılar tarafından düşürülen bir Suriye helikopterinin videosunu, Ukrayna teçhizatının doğrulanmamış imhasının “kanıtı” olarak kullandı.
15 Eylül’de sosyal medya kullanıcıları, Kremlin medyası ve Telegram kanalları, düşürüldüğü iddia edilen Ukrayna ordusuna ait bir helikopterin “ilk görüntülerinin” internette yayınlandığına dair yanlış bilgiler yaymaya başladı. Ajitprop’a göre bu, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 14 Eylül’de herhangi bir kanıt olmaksızın bildirildiği üzere Donetsk bölgesinde “düşürülen” helikopterle aynı helikopter. Bu sözde “İlk görüntülerde” sadece helikopterin gökyüzünde yanmakta olduğu görülüyor.
Kullanıcılar, “Geçici olarak işgal edilen Krasny Liman bölgesinde dün Rus birlikleri tarafından düşürülen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait bir Mi-8 helikopterinin fotoğrafı internette yayınlandı” diye yazıyor.
Bu bilginin yayılmasının ardından StopFake bunun gerçekten de “düşürülen bir Ukrayna helikopterinin ilk kanıtı” olup olmadığını kontrol etmeye karar verdi. Anlaşıldığı üzere, bu bilgi doğru değildir.
Google’da yapılan bir tersine görsel arama, aynı fotoğrafın yıllardır çeşitli medya kuruluşları tarafından kullanıldığını gösterdi. Arama motoru tarafından bulunan en eski yayınlar 2020 yılına kadar uzanıyor.
StopFake, ajitpropun “kanıt” olarak kullandığı ekran görüntüsünün alındığı videoyu da bulmayı başardı. Şubat 2020’de İngiliz TV kanalı SkyNews aynı videoyu tamamen farklı bir açıklama ile yayınlamış. Medyaya göre bu video, isyancılar tarafından düşürülen bir Suriye askeri helikopterini gösteriyor. Aynı helikopter olduğu, aynı gövde yangını ve gökyüzünün renginden anlaşılıyor.
Fake: Ukrayna Kırım’ı Batı’ya sattı
Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.