Незаконното нахлуване на РФ в Украйна преди всичко силно повлия върху световните енергийни пазари, но въпреки това ЕС вече постигна целта си да запълни газовите хранилища до 90% от капацитета, а потреблението на газ в ЕС спадна с 19,3% през периода от август до януари, надхвърляйки предварително определения показател от 15%. Твърденията, че сред европейците били популярни продуктите с изтекъл срок на годност, също не отговарят на реалността, тъй като в Европа е забранено да се продават продукти с изтекъл срок на годност. Покупката на продукти, чийто срок на годност скоро ще изтече, на намалена цена, е популярно и сред руснаците.

В навечерието на зимата кремълските медии отново започнаха да разпространяват наратива за „мръзнещата Европа“. Например на пропагандния сайт Царьград се появи статия, в която са събрани редица „твърдения“ какво уж очаквало Европа заради избора й да подкрепи „режима на киевските нацисти в безумната им борба срещу руснаците“.

Така например агитпропът заяви, че европейците ги чакали „тревожни прогнози за предстоящата зима“ и че докато „Великобритания плете интриги, настройва своите украински манкурти и непрекъснато повишава градуса на ескалация на конфликта, собствените й граждани са принудени да се топлят с кучета”. Във Франция, както твърдят руските медии, все по-популярни ставали продуктите с изтекъл срок на годност, докато в Русия за продажба на „просрочени продукти“ имало „строго наказание, дори наказателни дела“. А в Германия “нямало с какво да се лекуват деца“, тъй като „в страната имало критична липса на лекарства за понижаване на температура и болкоуспокояващи за деца“, и всичко това, защото парите се насочвали за подкрепа на Украйна, а не за благосъстоянието на собствените им граждани.

Скрийншот — tsargrad.tv

Всичко това е поредната руска дезинформация, насочена както към аудиторията в РФ, за да затвърди образа на „страдащите европейци“ от действията на властите им, които решили да подкрепят Украйна, така и към съюзниците, за да намалят подкрепата им и да повлияят на общественото мнение в европейските страни.

Руската пропаганда, както обикновено, използва за създаването на фейка избрани материали в чуждестранните медии, които, без да споменават общата картина и всички подробности, рисуват „мрачна картина“ за живота на европейците, които „настъпват греблата“ заради украинците. StopFake направи анализ на основните наративи в статиите, които се разпространяват от руската пропаганда.

„Тревожни прогнози за предстоящата зима“

За твърденията си, че европейците отново щели да мръзнат, агитпропът се позовава на статия в The Guardian, в която се обсъжда национално проучване, което показало, че почти девет от 10 домакинства са се опитали да съкратят потреблението на енергия миналата зима, а почти половината от всички домакинства в Обединеното кралство изобщо не са включвали отоплението, когато е било студено. Журналистите стигат до извода, че правителството трябва да въведе социална тарифа за най-уязвимите слоеве на обществото, тъй като сред тези, които са пестили от отопление, са домакинства с ниски доходи и хора на възраст от 45 до 64 години. В статията не се споменават никакви тревожни прогнози за следващата зима.

През пролетта на 2023 г. във Великобритания отбеляза година, откакто страната не е внасяла руски газ. Ключов фактор за това достижение е значителното увеличение на производството на възобновяема енергия — 46% от общото производство на електроенергия в страната. В същото време Великобритания утрои износа си на газ за Европа спрямо същия период на миналата година. Страната също е разработила план Powering Up Britain, насочен към разширяване на достъпната, чиста, отечествена енергия и създаването на екологично чисти отрасли, което ще позволи да се повиши енергийната сигурност и независимост на страната и ще намали разходите на домакинствата в дългосрочен план. В британското външно министерство подчертават, че именно незаконното нахлуване на Путин в Украйна е оказало разрушително въздействие върху световните енергийни пазари, довело е до повишаване на цените на едро и заедно с това, и на сметките за електричество на домакинствата и бизнеса в Обединеното кралство и по света.

Също така през изминалата година цените на газ в Европа паднаха значително — от 300 евро до 35 евро за MWh. Намалението на цените е резултат и от по-меката от обичайното зима, което намали търсенето на отопление, както и от усилията на европейските домакинства и промишлеността, пише Euronews. Сред европейците мигновенно станаха популярни термопомпите, соларните панели, топлоизолациите и др. Самите потребители надминаха очакванията на властите и намалиха потреблението си доста над желаните показатели: потреблението на газ в ЕС спадна с 19,3% през периода от август до януари, надхвърляйки целта от 15%, определена на доброволна основа от държавите-членки миналата година. Подобни промени положиха основата и за дългосрочно намаляване на търсенето на газ, заявиха от Международната агенция по енергетика.

Освен това според последните данни, публикувани от Gas Infrastructure Europe, ЕС постигна целта си да запълни газохранилищата до 90% от капацитета с около 2,5 месеца преди крайния срок, който е на 1 ноември. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон отбеляза: „Днес потвърдихме, че сме изпълнили предсрочно изискванията си за съхранение на газ, което показва, че ЕС е добре подготвен за зимата и това ще спомогне за по-нататъшното стабилизиране на пазарите през следващите месеци. Енергийният пазар на ЕС е в много по-стабилна позиция, отколкото по това време миналата година, до голяма степен благодарение на мерките, които предприехме на ниво ЕС“.

„Французите все повече отдават предпочитание на „просрочените продукти“

Агитпропът заяви още, че французите все по-често избирали продукти с изтекъл срок на годност, а продуктите, които не са първа свежест, можели да се закупят на половин цена. Пропагандистите се позовават на сюжет на френския телевизионен канал BFM.

Сюжетът на тема влиянието на инфлацията върху политиката на супермаркетите във Франция беше излъчен по телевизионния канал още през март 2023 г. В него се казва, че „по рафтовете на някои супермаркети, изправени пред растящите цени, откриваме все повече продукти с изтекъл срок на годност, които се продават на изгодни цени. Това е начин да позволим на клиентите да продължат да купуват например месо и риба, въпреки растящите цени“. В сюжета не се казва, че французите купуват продукти с вече изтекъл срок на годност — те купуват стоки, чийто срок на годност скоро изтича и затова цената им е наполовина по-ниска.

Скрийншот — bfmtv.com

Руската пропаганда тук гордо противопоставя на „ужасната ситуация“ във Франция „реда“ в Русия — „докато в „дивата Русия“ продуктите с изтекъл срок на годност не могат да се продават под страх от строго наказание, чак до наказателно дело, в Париж това се практикува масово  и е много популярно“. Всъщност във Франция е забранено да се продават продукти с изтекъл срок на годност. Във френския потребителски кодекс, член P412-9 се посочва, че „се забранява съхраняването за продажба или безплатно разпространение, предлагането за продажба, продажбата или разпространението безвъзмездно на храни с изтекъл срок на годност след изтичане на този срок“.

В същото време в РФ практиката за продажба на стоки с изтекъл срок на годност на намалена цена също е разпространена. И местни журналисти многократно са показвали как продукти с изтекъл срок на годност се раздават на нуждаещите се или дори се продават с разписка, че хората няма да имат претенции, ако се отровят. Според проучване, проведено от Националната агенция за финансови изследвания (NAFI) сред руснаците, 67% от анкетираните са готови да купуват хранителни продукти с изтичащ срок на годност, като 25% от тях отдават предпочитание на такива продукти.

„Европейските деца няма с какво да бъдат лекувани“

Агитпропапът не пропусна да спомена и „бедните европейски деца“, които нямало с какво да се лекуват. Защото „няма дори елементарен пеницилин — парите не стигат. Но те са напълно достатъчни да подкрепят режима на киевските нацисти в безумната им борба с руснаците”. Пропагандистите се позовават на президента на Германската асоциация на педиатрите Томас Фишбах, който предупредил, че следващата зима в страната ще има недостиг на лекарства, включително за лечение на най-разпространените детски болести.

Всъщност професионалната асоциация е предупредила, че през студения сезон отново ще има недостиг на лекарства, „въпреки че вече има закон, забраняващ прекъсването на доставките“, — пише Tagesschau. Недостигът на лекарства миналата година беше свързан с проблеми с доставките от Индия и Китай, както и голямото търсене на лекарства за понижаване на температурата поради увеличаването на броя на респираторните инфекции при децата. Тези проблеми по никакъв начин не са били свързани с подкрепата за Украйна.

През същата година Бундестагът прие закон против недостига на лекарства. Той има за цел да осигури непрекъснати доставки на важни лекарства, особено за деца. Освен това законът предвижда смекчаване на правилата за ценообразуване на лекарствата за деца — ще бъдат премахнати фиксираните цени и договорите за отстъпки.