UNESCO și experții ONU au înregistrat atacuri rusești asupra a cel puțin 270 de locații culturale ucrainene, inclusiv 116 clădiri religioase.
Presa pro-Kremlin, justificând distrugerea unei catedrale din Odesa, afectată de un atac aerian rusesc la 23 iulie, a început să răspândească masiv un fals conform căruia ocupanții nu ar ataca monumentele istorice din Ucraina. Continuând să ducă linia despre „precizia ridicată a loviturilor” efectuate de armata rusă „exclusiv împotriva instalațiilor militare ucrainene”, presa rusă a afirmat că ocupanții „nu lovesc infrastructura socială și clădirile religioase” și a negat toate acuzațiile privind distrugerea bisericilor și a infrastructurii pașnice din Ucraina.
Declarațiile Rusiei potrivit cărora nu ar fi implicată în distrugerea obiectivelor de patrimoniu cultural și a clădirilor religioase din Ucraina reprezintă o dezinformare. Narațiunea rusă este negată nu numai de datele oficiale colectate de partea ucraineană, ci și de partenerii internaționali ai Ucrainei.
Începând cu 20 iulie 2023, experții UNESCO au verificat și documentat daunele provocate de Rusia la 270 de obiective culturale din Ucraina, inclusiv biserici, muzee, biblioteci, clădiri istorice, monumente și arhive.
Potrivit UNESCO, regiunea Donețk este lider în ceea ce privește distrugerea monumentelor culturale, cu 78 de obiecte deteriorate sau distruse de ocupanți. Urmează regiunile Harkov (55 de obiecte), Kyiv (38 de obiecte), Luhansk (33 de obiecte) și Cernihiv (17 obiecte). În alte regiuni ucrainene, rușii au distrus cel puțin un monument din patrimoniul cultural și istoric al Ucrainei. Datele prezentate sunt verificate și confirmate de experții UNESCO pe loc – spre deosebire de afirmațiile nefondate ale Rusiei. În plus, datele prezentate de experții UNESCO sunt incomplete, iar ancheta experților este în curs de desfășurare.
De asemenea, UNESCO și ONU au subliniat vinovăția armatei ruse în atacul deliberat cu rachete asupra Catedralei Transfigurarea din Odesa în noaptea de 23 iulie. Experții internaționali vor trimite o misiune pentru a evalua pagubele provocate de ocupanții ruși în centrul Odesei, care face parte din Patrimoniul mondial.
Pe lângă distrugerea Catedralei din Odessa, experții UNESCO au înregistrat atacuri rusești asupra a 116 sedii religioase din Ucraina. Cu toate acestea, numărul exact de situri deteriorate nu poate fi calculat din cauza ocupării temporare de către ruși a unor părți din regiunile Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia și Donețk.
Experții ucraineni citează date și mai șocante. Potrivit unui raport al Institutului pentru Libertate Religioasă (IRF) prezentat în cadrul Summitului de la Washington privind libertatea religioasă internațională din ianuarie 2023, cel puțin 494 de clădiri religioase, școli religioase și sanctuare au fost complet distruse, deteriorate sau jefuite ca urmare a agresiunii rusești în Ucraina.
Potrivit IRS, cele mai multe biserici, moschei și sinagogi au fost distruse în regiunile Donețk (cel puțin 120) și Luhansk (peste 70). Dimensiunea distrugerilor este, de asemenea, enormă în Kyiv (70 de locații) și Harkiv (peste 50 de locații).
„Atacurile aeriene rusești au afectat aproape toate regiunile Ucrainei și sunt încă în desfășurare”, subliniază experții.
„Prin distrugerea monumentelor și a siturilor religioase ucrainene, Rusia ignoră în mod categoric dreptul internațional – Convenția de la Haga din 1954 pentru protecția bunurilor culturale în timp de conflict armat și Convenția din 1972 privind Patrimoniul mondial. Orice invadare de către Rusia – de la jefuirea arhivelor muzeelor la atacuri cu rachete asupra bibliotecilor – este considerată o încălcare a dreptului internațional și poate fi interpretată ca o crimă de război.