Bu bilgi Rus propagandasının başka bir sahte haberidir. Beyaz Saray, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu topraklarına saldırmasına “izin vermedi”. Aksine, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, ABD’nin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, Ukraynalılara ülke dışına saldırmaları için “fırsat sağlamadığını” söyledi.

Sosyal medyada ve Rus internet sitelerinde ABD’nin “Ukrayna’nın Rusya’nın yeni bölgelerini vurmasına izin verdiği” iddiası yoğun bir şekilde paylaşılıyor. Rus medyasına göre bu, Beyaz Saray stratejik iletişim koordinatörü John Kirby tarafından ifade edildi. RIA Novosti, “Washington, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kırım, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Zaporijjya ve Herson bölgelerini ele geçirmek amacıyla askeri operasyonlar yürütmesine izin veriyor”.

Ekran Görüntüsü – lenta.ru

Aslında, bu tür açıklamalar Rus propagandasının başka bir sahte haberidir. Aksine Beyaz Saray, ABD’nin Ukraynalıları ülke dışına saldırmaları için “fırsat sağlamadığını” söyledi. CNN web sitesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Batılı istihbarat teşkilatlarının” Rusya topraklarındaki “terörist saldırılara” karıştığı yönündeki son iddialarına yanıt vererek, “ABD Ukrayna’yı kendi toprakları dışında bir yere saldırı konusunda kışkırtmıyor” söylediğini yazıyor.

John Kirby, Putin’in “Batılı istihbarat teşkilatlarının” Rusya topraklarında terör saldırıları düzenlemeleri için “neo-Nazilere” yardım ettiği yönündeki suçlamalarına yanıt olarak şunları söyledi: “Bu savaşın ilk günlerinden itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, daha iyi savunabilmeleri, faaliyet gösterebilmeleri ve işgal sırasında Rusların yasadışı bir şekilde ellerinden aldıkları toprakları – gerçekte hatta 2014’ten beri – geri almaya çalışabilmeleri için istihbarat ve bilgi konusunda destek sağlıyoruz. Bu istihbaratın ne olduğu ve nasıl paylaşıldığına dair ayrıntılara girmeyeceğim, ancak amacı… kendi bölgelerini korumaya yardımcı olmak.”

Üstelik uluslararası hukuk normlarına göre “Rusya’nın yeni bölgeleri” yoktur. Bu durumda, Rusya Federasyonu tarafından yasadışı olarak ele geçirilen ve ilhak edilen Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijjya ve Herson bölgeleri gibi Ukrayna topraklarından bahsediyoruz. Ukrayna ordusu, onları kurtarmak amacıyla bu bölgelerde herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirme hakkına sahiptir.

Ayrıca Rus medyası, Beyaz Saray temsilcisinin Kyiv’in Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinin defalarca bombalanmasından bahsetmediğini sürekli vurguluyor. Böylece, Rusya Federasyonuna ait olan bölgelerle Rusya’nın yasal bir parçası olmayan “Federasyonun yeni tebaası”nı (kendileri de bunu anlıyorlar) kendileri ayırıyorlar.

StopFake, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşla ilgili benzer sahtekarlıkları şu haberlerle çürütmeye devam ediyor: Fake: Ukrayna askerleri bir kadın ve bir çocuğun bulunduğu bir araca sırf Rusça konuştukları için ateş açtı, Fake: Savaş nedeniyle Ukrayna’da “yirmili yaşlarda nüfus tükenmiş durumda”, Fake: İngiltere’nin uranyum mermilerini Silahlı Kuvvetlere devretmesi, savaşta “nükleer tırmanma ve yeni bir saldırganlıktır”.

Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.