Foreign Affairs’deki makalenin yazarları böyle bir açıklama yapmadı. Makale, beklenenin aksine, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ilk yılının, “Avrupa güvenliği için bir dönüm noktası” olmadığını söylüyor. Tam tersine, Avrupa ülkelerinin “ABD’ye bağımlılıklarını ikiye katladığını ve Avrupa savunmasının derin yapısal sorunlarını çözmek için eylemlerini koordine edemediğini” gösterdi.

Bazı Rus medyası ve Telegram’daki Rus yanlısı kanallar, Foreign Affairs’deki bir makaleye atıfta bulunarak, Ukrayna’nın “AB ülkelerinin savunmasını korkunç bir duruma getirdiği” iddiasıyla bilgi yaydı.

Ekran görüntüsü – military.pravda.ru

Ukrayna’ya askeri yardımın Avrupa ülkelerinin savunma kapasitesini önemli ölçüde tükettiği veya “korkunç bir duruma getirdiği” iddiası, Ukrayna’nın 2023’te yaklaşmakta olan karşı saldırısına ilişkin açıklamalar zemininde Kremlin’in popüler propaganda anlatılarından biridir. Bu durumda propagandacılar, Foreign Affairs‘de köşe yazarları Max Bregmann ve Sophia Besch’in 7 Mart 2023 tarihli “Why European Defense Still Depends on America” başlıklı bir makalesini manipüle ettiler.

Makalenin yazarları, AB’nin savunma kapasitesindeki acil sorunlar arasında şunlara dikkat çekiyor: savunma sanayisinde son 20 yılda fon yetersizliği; AB sınırları içerisinde savunma konusunda  sistemin hazırlıksız olması; Avrupa güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ortak bir savunma pazarının olmaması; savunma alanında belirlenen hedeflere ilişkin olarak AB üyeleri arasında koordinasyon eksikliği; AB ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin temel askeri görevleri çözmede ABD’ye bağımlılığı ve s . Makalenin yazarlarına göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa güvenliği için bir dönüm noktası olacağı bekleniyordu. Ne var ki, geçen sene Avrupa ülkelerinin “ABD’ye bağımlılıkları ikiye katlandı ve eylemlerini koordine etmekten aciz oldukları ortaya çıktı.

 “Savaş, Avrupa savunmasının derin yapısal sorunlarını ele alma çabalarını yoğunlaştırmak yerine, onları yalnızca daha kötü duruma soktu. Avrupa güçleri önceden düşünülenden daha kötü durumda ve Ukrayna’yı desteklemek için silah stokları kaçınılmaz olarak tükendi. Yeniden silahlanma çabası içinde olan Avrupa, savunma sanayisinin beklentilerden uzak olduğunu görüyor. Tüm ülkeler kendi başlarının çaresine baktığı genel işlev bozukluğu şiddetleniyor ve bu nedenle Avrupa silah tedarikini koordine etme çabaları işe yaramıyor. ABD, Avrupa güvenliği için vazgeçilmez olduğunu gösterdi ve Avrupa’nın Washington’a bağımlılığını teyit etti.

Manipülasyonlara fırsat veren büyük olasılıkla makalenin bu parçasıydı. Aslında makale, AB ülkelerinin cephanelerini nasıl hızlı bir şekilde yenilemeye ve Ukrayna’ya gönderilen teçhizatı, başta ABD olmak üzere Avrupa dışındaki üreticilerden kolayca satın alabilecekleri sistemlerle değiştirmeye çalıştıklarından bahsediyor. Sonuç olarak, tüm Avrupa orduları farklı ekipmanlar kullanıyor ve bu da birlikte çalışmalarını daha da zor hale getiriyor. Bu faktör, endüstrinin fon yetersizliği ve AB ülkeleri arasındaki satın alma koordinasyonunun eksikliği ile birlikte, AB’nin savunma alanında ABD’ye ve bir bütün olarak NATO’ya olan bağımlılığını önemli ölçüde derinleştiriyor. Makalenin yazarları, “NATO’nun kendi gücünü ve birliğini savunma eğiliminin, kaide olarak, Avrupa silahlı kuvvetlerinin güçsüzlüğünü maskelediğine” inanıyor.

Makalenin yazarları, AB ülkeleri savunma bütçelerini artırmakla kalmayarak, savunma planlamasını ve NATO ile AB arasındaki entegrasyonu koordine etmesini öneriyorlar; “Avrupalılar birlikte hareket edip, düşünüp ve harcama yaptıkça, Washington’a olan aşırı bağımlılığından kurtulamayacak” diye özetliyorlar.

Yalan: Ukrayna’daki savaş Avrupa’yı “tüketti” – Ben Wallace

Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.