Rus medyasının alıntı yaptığı çalışma, 2021 yılında, Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin yol açtığı insani kriz başlamadan önce yapıldı. Belgenin kendisi, analiz edilen verilerin yalnızca 2021 yılına ait olması nedeniyle, çalışmanın “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının bir sonucu olarak Alman nüfusunun gelişiminin olası sonuçlarını” göstermediğini söylüyor.
Bazı Rus medyası, Rus saldırganlığı nedeniyle ülkeyi terk eden Ukraynalıların Almanya’da Rusçanın kullanımını artırdığı iddiasıyla dezenformasyon yaydı. Bunun Federal İstatistik Ofisi Destatis’ten yakın zamanda yayınlanan verilerle kanıtlandığı iddia ediliyor.
Rus medyası, Alman nüfusunun %80’nin evde yalnızca Almanca konuştuğunu, %15’nin ayrıca bir veya daha fazla dil kullandığını ve %5’nin ailelerinde hiç Almanca kullanılmadığını gösteren bir Destatis anketinden bazı verilere atıfta bulunuyor. Araştırma, anadili Almanca olmayan ailelerin %15’nin günlük yaşamda Türkçe kullandığını, ailelerin %13’nün Rusça, %10’nun Arapça, %7’nin Lehçe ve %6’nın İngilizce konuştuğunu gösterdi.
Bunun yerine, Rus medyasının yayınlarında Ukraynalı mültecilerin Almanya’da Rus dilinin kullanımına ilişkin istatistikleri nasıl etkilediğine dair hiçbir bilgi yok. Üstelik birincil kaynakta böyle bir veri mevcut değil. Rus medyasının aktardığı veriler, Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından 2021 mikro nüfus sayımının sonuçlarının ardından, yani Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin neden olduğu insani kriz başlamadan önce yayınlandı. Çalışmada, 2021 verileri analiz edildiğinden, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucunda Alman nüfusunun artış oranının olası sonuçlarının henüz gösterilmediğini” belirtiyor.
Ajansın internet sitesine göre, mikro nüfus sayımı, Almanya’da her yıl nüfusun yaklaşık %1’nin katıldığı temsili bir hane anketidir. Mikro nüfus sayımının sonuçları, nüfusun yapısı ve sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgi sağlar. 2023’ün başlarında Federal İstatistik Ofisi, 2022 mikro nüfus sayımının başarıyla tamamlandığını duyurdu. Şimdi toplanan veriler işlenecek ve gelecekte bölümün resmi web sitesinde kamuya açıklanacak. Şu anda, Almanya’daki Ukraynalı mültecilerin ne kadarının günlük yaşamda Ukraynaca veya Rusça konuştuğuna dair güncel bir bilgi yok.
Daha önce StopFake, Almanyaya eğitim almak için gelen Ukrayna askerlerin siyasi mülteci olmak için istekte bulunduğu iddiaları çürütülmüştür.
Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.