Украйна никога не е използвала зърнения коридор за военни цели и не е давала на Кремъл никакви „писмени гаранции“. Русия се върна към изпълнението на зърнената сделка благодарение на дипломатическите усилия на ООН и Турция. 

„Украйна даде необходимите писмени гаранции да не използва зърнения коридор в Черно море за провеждане на военни операции срещу Русия“, – така руските медии коментираха новината, че Русия е възобновила участието си в зърнената сделка след три дни саботаж на споразуменията. 

Всички знаят, че, за съжаление, Украйна използва този хуманитарен коридор, за да се опита да нанесе удар по Черноморския флот на Русия и в тази връзка ние решихме да преустановим участието си в тези зърнени конвои“, – цитират руския президент Путин прокремълските медии.

Скрийншот — ria.ru

Споразуменията между Украйна, Турция и ООН и Русия, Турция и ООН за деблокирането на украинските пристанища – известни като „зърнената сделка“ – бяха подписани в Истанбул на 22 юли 2022 г. Според Министерството на инфраструктурата на Украйна, през трите месеца на инициативата 422 кораба са изнесли около 10 милиона тона украински селскостопански продукти. Този обем можеше да бъде с 30-40% повече, ако Русия не блокираше провеждането на проверки в Босфора, подчертаха от министерството.

Но вечерта на 29 октомври Русия обяви, че прекратява участието си в изпълнението на зърнената сделка, уж заради атаката срещу руски военни кораби, базирани във временно окупирания Севастопол. Кремъл заяви, че корабите, оборудвани с ракети, от които систематично се обстрелват мирните градове на Украйна, уж „помогали за изпълнението на зърнената сделка“. ООН отхвърли руските твърдения, че именно Украйна била „заплашила“ сделката, „атакувайки“ корабите на Черноморския флот. От Организацията подчертаха, че „никакви военни кораби не се привличат за осигуряването на безопасността на маршрутите на товарните кораби в рамките на Инициативата“. 

Също така ООН заявиха, че сделката остава в сила, въпреки изявленията на Русия – корабите продължават да изнасят зърно от украинските пристанища под егидата на ООН и Турция. Товарните кораби с продовлствие се проверяваха от екип от турски инспектори и международни наблюдатели на ООН – без Русия. След три дни неуспешен шантаж, Кремъл, прикривайки се зад дезинформацията за „нови гаранции на Киев“, се върна към изпълнение на задълженията си по споразумението. 

Коментирайки неуспешния демарш на Кремъл по сделката за зърно, ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви: ООН и Турция поставиха Русия на мястото й и всички изявления на Путин за някакви нови „гаранции за Украйна” са димна завеса. Отделно Кулеба подчерта, че обвиненията на Кремъл срещу Украйна в „нарушаване на сделката за зърно“ са дезинформация, тъй като Украйна никога не е използвала хранителния коридор за военни цели.

Русия се върна към инициативата за зърното, не защото някой някак си я уверил, а защото имаше много задкулисна дипломация от страна на генералния секретар на ООН и президента на Турция. И говореха на разбираем за Путин език – на езика на силата… В тази конкретна ситуация имаше съгласувана позиция между ООН, Турция и Украйна, и Русия се върна към зърнената инициатива. Но като аргумент за запазване на лицето те използваха претекста за „гаранции“. Въпреки това, както казах, Украйна никога не е използвала зърнения коридор за военни цели. Ние винаги сме били надежден доставчик на хранителни продукти на световния пазар, защото, за разлика от Русия, ние се грижим за хората“, – подчерта Кулеба.

Отделно, руският наратив за „нови писмени гаранции от Киев“ бе опроверган от говорителя на украинското външно министерство Олех Николенко. Дипломатът подчерта, че Украйна не е поела никакви нови задължения, които биха надхвърлили вече съществуващите споразумения в сделката за зърно. Николенко също така увери, че Украйна никога не е имала намерение да използва коридора за прикриване на някакви военни операции. За разлика от Русия, която още сутринта на 2 ноември изстреля крилати ракети по траектория, повтаряща маршрутите на зърнения коридор – това не е изолиран случай, тъй като Кремъл систематично нарушава основните принципи на международната сигурност.

Русия започна да разпространява наративи, че уж нямала отношение към блокирането на износа на украинско зърно успоредно с началото на широкомащабната инвазия в Украйна. На практика именно Русия блокира черноморските пристанища на Украйна и използва това като един от лостовете за натиск върху международните партньори на Украйна. Това се потвърждава не само от постоянните руски въздушни атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура, от която се изнася зърното, но и от факта, че Русия предприема опити да саботира международните споразумения за продоволствена сигурност.