Yevhen MAHDA
Rus makamlarının “Ukrayna kirli bombası” temalı bilgi ve psikolojik operasyon başlatmasının birkaç nedeni var. Bunların arasında pratikte rasyonel olan yok. Biri hariç: “yıkanmamış Rusya” da “kirli bomba” hakkında konuşuluyor olması.
Her şeyden önce, bu bilgilerin VIP lokomotifinin Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu olduğu dikkat çekiyor. 23 Ekim’de ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye’nin savunma departmanlarının başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaparak onları Ukrayna’nın Kherson bölgesinde bir “kirli bomba” patlatmaya hazırlandığına ikna etmeye çalıştı. “Savaş Bakanı” bilgi buzdağının zirvesi gibi davranmaya çalıştı, zaten Rus medyası da bu konuyu büyük bir coşkuyla ele aldı. Ancak Şoygu’nun çabaları boşa çıktı. Görüştüğü kişiler Ukrayna’nın planları hakkında böyle bir bilgiye sahip olmadıklarını vurguladı ve kanıt eksikliğine dikkat çekti. “Kirli bomba” tezini uluslararası meslektaşlarına aktarmak için 24 Ekim’de Şoygugu’ya adaşı Lavrov ve Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Gerasimov katıldı. Devlet Duması Başkanı Volodin ise, Ukrayna makamlarına karşı bir dizi suçlama daha dile getirdi.
“Kirli bomba”nın bir radyasyon kirliliği kaynağı olarak kullanılmasına ek olarak bir özelliği de, klasik bir nükleer bombadan farklı olarak sadece eğitim ve simülasyon koşullarında kullanılmış olması, insanlık tarihinde savaş esnasında hiç kullanılmamış olmasıdır. Bu nedenle, bu ifade yıldırma, bilgi ve psikolojik etki ve propaganda amacıyla kullanılmaktadır. Bir “kirli bombayı” patlatmak için büyük kalibreli topçu mühimmatı kullanılabildiğinden, fikrin yazarları, dünya toplumun göstereceği olumsuz tepkiyi bulanıklaştırmayı, sorumluğu kendi üzerlerinden atmayı amaçlamaktadırlar.
Rus politikacıların ve ordunun çarpık mantığı, başka bir önemli nokta hakkında konuşmamıza izin veriyor. Bilindiği gibi Rusya Federasyonu, Sovyet nükleer mirasını devraldı ve bir dizi çeşidine ve dağıtım aracına sahip. “Kirli bomba”, 20. yüzyılın 90’lı yıllarından itibaren çeşitli terör örgütlerinin ve nükleer şantajı dış politikalarında kullanmayı hedefleyen devletlerin hayallerine konu olmuştur. Ukrayna’yı IŞİD’e “benzetmeye” çalışan Kremlin, sadece kendi sinizmini sergilemekle kalmıyor. Ukrayna’yı bir devlet terörü eylemi gerçekleştirmeye hazırlanmakla suçlamaya çalışan Rusya, kendi gizeminden arındırma sürecini sürdürüyor.
Ukrayna’ya yönelik suçlamaların, geniş çaplı işgalin başlangıcında Rus birliklerinin Zaporijya ve Çornobıl nükleer santrallerini ele geçirmesinden sonra da yapıldığını hatırlamakta fayda var. O zaman bile, Rus propagandası herhangi bir kanıt sunmadan dünyayı Ukrayna’nın “kirli bomba” hazırladığına ikna etmeye çalışmıştı. Hem o zaman hem de şimdi, bu sinyalin ana alıcısı, Ukrayna’daki savaşın seyri hakkında resmi olmayan kaynaklardan bilgi alma fırsatları minimalize edilen Rusya Federasyonu’ndaki yerli halktır.
Paradoksal ama gerçek: “kirli bomba” hakkındaki bilgi kampanyası, Rusya’nın Ukrayna ile savaşta yenilgiye yaklaştığını kanıtlıyor ve propaganda makinesinin Rus birliklerinin başarısızlık nedenlerini haklı çıkarması gerekiyor. Bu nedenle, 2014’te işgal ettiği Kırım’ın su tedarikinin saldırıya uğramasını göze alarak Rus birliklerinin Kherson’dan çekilmek zorunda kalması hiçbir askeri uzmanı şaşırtmayacaktır.
Yevhen MAHDA
“Anti-faşistleri” durdurma zamanı
Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.