Kaynak: Krım.Realiyi
Rusya-Ukrayna ilişkileri hakkında yanlış bilgi yayan sitelerin sayısı Rusya’nın sebepsiz yere geniş çaplı işgalinden bu yana ikiye katlandı. Bu, medyanın güvenilirliğini değerlendiren New York merkezli NewsGuard grubu tarafından 9 Ağustos’ta açıklandı.
NewsGuard uzmanları, Rusya ve Ukrayna ile ilgili dezenformasyon yayınlayan site sayısının 116’dan (Mart ayı) 250’ye yükseldiğini tespit etti.
Rapora göre, Google, Twitter, Facebook ve TikTok’un da aralarında bulunduğu dijital platformlar, “RT ve Sputnik News gibi önde gelen Rus propaganda medya kuruluşlarına karşı Avrupa Komisyonu’nun finanse edilen fonların yayılmasını ve reklam desteği sağlanmasının yasaklamasının ardından bazı ülkelerde geçici önlemler alındı.”
Araştırmacılar, “Ancak, NewsGuard tarafından tanımlanan diğer birçok site, İnternet üzerinden yalan yaymaya özgürce devam ediyor” dedi.
NewsGuard, Ukrayna’ya karşı beş aydan fazla süren tam ölçekli savaşın yanı sıra, önceki sekiz yıllık Rus saldırganlığı hakkında da bu medya kuruluşları tarafından yayılan önde gelen 54 “mit”ten bahsediyor.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmeye girişti, ancak Ukrayna’nın güçlü direnişi nedeniyle istediğini, özellikle de Kyiv’i ele geçirmeyi başaramadı.
Rusya 22 Nisan’da, Ukrayna’daki özel operasyonun (işgali böyle adlandırıyorlar) ikinci aşamasının yeni hedeflerini açıkladı. Rus ordusu, ilhak ettikleri Kırım’a bir kara koridoru oluşturmak ve Transdinyester’e erişim sağlamak için Donbas ve Ukrayna’nın güney bölgeleri üzerinde tam kontrol sağlama niyetini açıkladı.
Bununla birlikte, Batı istihbaratına göre, Ruslar Donbas’ta sınırlı başarılar elde ediyor ve Ukrayna’nın güçlü direnişi nedeniyle önemli kayıplar veriyor.
Kaynak: Krım.Realiyi
StopFake daha önce, “Savaşın 5 ayında Rus propagandasının özeti” başlıklı bir inceleme yayınlamıştı.
Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.