Genel olarak Rusya’ya ve özellikle Putin’e karşı olumlu bir tutum oluşturmak için yürütülen propaganda çabalarının etkisiz olduğunu daha önce de yazmıştık. Pew Research tarafından dünyanın 18 ülkesinde yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre, Britanyalıların sadece %9’u Rus diktatöre saygı duyuyor.
Bu bağlamda Rusların İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifasına verdikleri tepki oldukça ilginç. Rusya Federasyonu’nun “varoluşsal” olarak nitelendirdiği Anglo-Saksonlara karşı verdikleri mücadele, Kremlin’e “iyi” İngiliz başbakanlarının olmadığı gerçeğini öğretti. Ancak Moskova yetkililerinin tamamı, 7 Temmuz’da dünya gündemini “ağızlarından sular akarak” takip etti.
Dmitriy Medvedev Telegram kanalında şunları yazdı:
“Ukraynanın en yakın dostları gidiyor. “Zafer” tehlikede! İlki gitti…
İngiliz kibrinin ve özellikle de uluslararası arenadaki vasat politikalarının beklenen sonucu.
Dipnot: Benzer haberleri Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinden de bekliyoruz”.
Medvedev’in ve diğer Rus siyasetçilerin tepkisi, Hitler’in 1945’te ABD Başkanı Roosevelt’in ölümüne verdiği tepkiyi anımsatıyor.
“Führer’im! diye haykırdı Goebbels. – Seni kutlarım! Roosevelt öldü! … Goebbels’in sekreterine göre, haberi alan Führer kendinden geçmişti. Aynı duygular Ludwig Schwerin von Krosigk tarafından da paylaşıldı: “Tarihin meleği belirdi! Etrafımızda kanat çırpışlarını hissediyoruz. Bu kadar sabırsızlıkla beklediğimiz bu haber kaderin bir hediyesi değil mi?!..”.
Londra’nın hükümet kabinelerindeki rotasyonlar, Muhafazakâr ve İşçi Partilerinde “Birleşik Rusya” kanatlarının oluşmasına yol açmayacak.
10 Downing Street’e ev sahipliğine ana adaylardan biri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin faşizminin ve zulmünün tekrarlanması” olarak nitelendiren şu anki savunma bakanı Ben Wallace’dır.
Bu nedenle Kremlin, “sabırsızlıkla beklediği kaderin hediyesine” sevinmek için acele etmemeli. Bu arada, Ukraynalılar da sevgili “Johnsonyuk’larının” gidişine çok fazla üzülmemeliler. Son günlerde Büyük Britanya’da vatandaşların sadece %17’si onu destekliyordu. Boris’in ayrılmasıyla, İngiltere’nin Ukrayna’ya olan desteği medyada o kadar parlak olmayabilir, ancak klasik “İngiliz sistemli” ve kararlı olarak kalacaktır.
Johnson’ın “Moskova başarısız olmalı ve bu başarısızlığı görünür olmalı” sözleri, onun varisleri tarafından mutlaka uygulanacaktır.
Bu nedenle, İngilizlerin Rusya’ya karşı tutumu uzun yıllar aynı kalacaktır. En azından Rusya’nın kendisi Büyük Britanya, Ukrayna ve tüm medeni dünyaya karşı tutumunu değiştirene kadar.
Kaynak: Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi
StopFake konu ile ilgili daha önce “Manipülasyon: Boris Johnson Ukrayna’dan bıktı” başlıklı bir inceleme yayınlamıştı.
Daha fazla içerik için StopFake web sitesini ve Twitter, Instagram sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.